A megbízható vegytisztítás

A megbízható módon elvégzett vegytisztítás kincset érő eszköz és segítség lehet az életünk legkritikusabb, vagy éppen akár legjelentőségteljesebb pillanataiban. Mitől lehet ennyire fontos a vegytisztítás? Néhány évvel ezelőtt két kedves ismerősöm kelt egybe a magasztos színe előtt és mivel ők egy nagyon jó fej párocska – ezt ők is tudják – így engem is meghívtak az esküvőre és az azt követő lakodalmi mulatságra is. A nagy nap előtt pár nappal elvittem a kedvenc sötétkék öltönyömet a legközelebbi tisztítóba, hogy egy kis ütős vegytisztítás bevetésével vegyék már le róla a lábszárak belső felén a téli latyakos hónapokban rárakódott kellemetlen foltokat. Az öltönyt átvették és egy vegytisztítás feliratú cetlivel ellátták, majd hátra vitték, én meg távoztam úriemberhez méltó módon. Egy nap múlva mehettem is érte és el is készült a kedvenc öltönyöm, lábszárak belső felén nyoma sem volt a téli latyak maradványainak… Az Ócean ruhatisztító árak garantáltan a legjobbak a piacon!

„A vegytisztítás bevált!” – mondtam magamban boldogan.

A vegytisztítás után egy-két nappal már jött is az esküvő napja, fel is vettem az úri gúnyámat, hogy illő módon megmutassam magam a nagyérdeműnek – nem mintha rajtam lett volna itt a fókusz és a világ, de azért az ember csak kicsípi magát egy ilyen alkalomra. Már vége volt a ceremóniának, amikor a házasságkötő terem előtt beszédbe elegyedtünk kedves közös barátainkkal, amikor is egyikük, mosolyogva megkérdezte, hogy direkt vágtam-e le a gombokat az esküvőre. Nem értettem hirtelen, hogy mi a bibi, majd lenéztem a zakómra és elképedve láttam, hogy konkrétan az összes gomb hiányzott a zakómról, ellenben az egykori gombokat tartó cérnacsomók ott lógtak össze-vissza. Következő napon rohantam a vegytisztítóhoz, ahol elmondták, hogy vegytisztítás esetén elő szokott fordulni, hogy a műanyag gombokat egyszerűen lemarja a tisztítószer. Úgyhogy utam onnan azonnal a kedvenc szabómhoz vezetett, aki félig mosolyogva, félig sajnálkozva mondta, hogy ennél a műanyaggombnál még nem igen hozták vissza az öltönyöket ilyen problémával, de természetesen kicseréli őket – helyesebben szólva varr fel rá strapabíró anyagból készült gombokat, amik kiállták az idő és a vegytisztítás próbáját is.

vegytisztítás

A vegytisztítás tudománya

A vegytisztítás köztudomásúan egy igen kényes és nagy körültekintést igénylő folyamatok együttesének a gyűjtőneve. Mint olyan, pedig érthető okokból kifolyólag szaktudást igényel. A vegytisztítás, mint munka sikeres végzéséhez több dologra is szükség van, nemcsak informális, hanem rutinszerű, gyakorlati szinten is. A vegytisztítás első és legfontosabb eleme maga az anyagismeret. Itt nyilván nem a műszaki szakközépiskolákban, vagy egyetemeken oktatott fémipari anyagismeretről van szó, hanem a textíliák, és a forgalomban előforduló ruhaneműk anyagainak beható ismeretéről. Képben kell lenni az anyagok eredetét és összetételét illetően (pl.: állati eredetű, növényi eredetű, mesterséges, vagy kevert szálas anyagok, … ), valamint azzal is, hogy azok a különféle vegyszeres kezelésekre hogyan reagálnak, miként viselkednek. Elérkeztünk a vegytisztítás szakmai alapjainak második legfontosabb pontjához, ami az alkalmazott vegyszerek alapanyagait és azok keverékeit taglalja.

Csak óvatosan: „Vegytisztítás folyamatban!”

A vegytisztítás alkalmával felhasznált vegyszerek alapvetően agresszívebb kemikáliák, amik nem túlzottan kímélik a környezetünket. Pontosan ezen okból kifolyólag egyre divatosabbá válnak a vegytisztítás folyamatai közben is egyre gyakrabban használatos bio-tisztítószerek, amelyek amellett, hogy nem szennyezik a környezetet, egészen szépen tisztítanak.