Egy gázkazán kell nekem

Főzni azt jól tudok, de a műszaki dolgok nem az én világom. Ezzel az én drága férjem már többedik alkalommal kénytelen szembe nézni. Legutóbb akkor történt ilyen, amikor elkezdett csöpörögni valami a régi gázkazán alatt lévő csövekből. Mivel a gázkazán nem az én „asztalom”, gondoltam, azzal nem ártok vele, ha aláteszem az egyik mosogatós vödröt. Végül is fürdőszobában vagyunk, ott meg néha folynak dolgok. Szeretett párom nem volt túl boldog, amikor meglátta a dolgot, mivel én nagyjából egész hétvégén türelmesen és szó nélkül cserélgettem a gázkazán alá rakott a vödröt, majd, mint aki jól végezte dolgát, szépen leültem mellé tévézni. Megállapította, hogy kell egy új gázkazán, és a gondolatot tett követte.

Egy szükséges beruházás: a gázkazán

Következő héten már az előszobánkban kerülgettük a frissen vett gázkazán bedobozolt változatát.  Igazából először nagyot néztem, hogy ez meddig áll majd ez a gázkazán így, itt a kis lakásunk belső közlekedő útvonalát eltorlaszolva, de férjem megnyugtatott, hogy nem kell sokat várjak, meg amúgy is jobb, ha türelemmel vagyok, hamarabb túl leszünk rajta. Miután úgy döntöttem, hogy nem macerálom ezzel a továbbiakban, még eszembe ötlött a legutóbbi ilyen eset, amikor sok-sok évvel ezelőtt a tél kellős közepén mondta fel a szolgálatot az előző gázkazán. Se fűtés, se meleg víz – mindezt a kintit mínusz tíz fok esetén. Óriási mázlink volt, hogy a lakás „jól hőszigetelt” és nem hűlt ki „nagyon”, csak kb. 15 fokig süllyedt a benti hőmérséklet. Szóval kellemetlen volt, na! Reményeim szerint azért nem tart majd ugyanennyi ideig, amíg a ventil.hu oldalról akciós áron vásárolt gázkazán végül felkerül a falra. Mázlisan is fáztam!

Mit csinál egy modern gázkazán?

Említettek okán fel is merült bennem a kérdés, hogy miért egyszerre történik mindez? Ez amolyan Murphy-törvény, hogyha jön a baj, akkor csőstül?  Kedvesem végtelenül aranyos volt, mert finom türelmével elmagyarázta és megvilágította számomra, hogy a manapság használatos gázkazán kettős funkcióval bír. Az egyik a fűtés, a második funkciója pedig, hogy  biztosítja számunkra a mindennapi meleg víz mennyiségét. Ezt állítólag a „fűtés-szakma” használati meleg víznek is nevez, és azt mondják rá, hogy „HMV” vagyis használati melegvíz. Megtudtam, hogy mi a zsargon. Ettől azonban nem voltam elragadtatva, mert már most is eléggé hűvös volt a lakásban és tél elején amúgy is szeretek kicsit a melegben gubózni. Most azonban még a végtagjaim is hidegek voltak. Ehhez hozzá jött, hogy ha mosogattam, akkor majdnem lefagyott a végére a kezem. Szóval amikor a ventil.hu oldalon a kondenzációs gázkazánok felé akart terelni, akkor már nem voltam túl érdeklődő. Aztán az egyéb, alapvetően súlyozottan és nagyobb mennyiséget igénylő meleg vizes dolgokat még nem is említettük, mint amilyenek a fürdés, vagy a zuhanyzás, esetleg a mosnivaló ruhák áztatása. Az én szerelmem azonban nagyon ért hozzám, és tudja, hogyan kell előhozni belőlem a türelmes énemet. Biztosított felőle, hogy nem kell sokat várjak a meleg vízre és arra sem, hogy a hálószobánkban és arra sem, hogy jó meleg legyen a klíma. „Itt az új gázkazán!”- mondta, úgyhogy nincs mitől tartanunk. Megnyugtatott, hogy pár óra múlva már meg is érkeznek a szakik, akik felszerelik a régi gázkazán helyére az újat és nem kell többet kerülgetni sem. A régi berendezést a szomszéddal már előző nap lekapták a falról és el is szállították valamelyik ismerőséhez, aki használt és kiszuperált háztartási gépek és berendezések javításával foglalkozik, és azokat adja el tök jó áron.

Gázkazán a fürdőszoba falán

Ez az új gázkazán az elődjéhez hasonlóan egy falra szerelhető verzió volt – másutt nem is lett volna helyünk a számára. Aztán mivel nem éppen kis darab volt, még kevésbé jellemezhettük volna a „könnyű” szóval, az én drágám úgy egyensúlyozott a szakemberekkel, mint egy légtornász, vagy mint egy zsonglőr. De minden ügyességüket latba vetve, óvatosan végül sikerült nekik, helyére került a hőn áhított gázkazán. Innen már csak pár apró művelet kellett és a gázkazán üzemképes volt és meleget lakást és vizet egyaránt csinált nekünk.

Első dolgom volt főzni az uraknak egy kávét, amikor megérkeztek. Ezt akkor nem kérték, de utólag, a munka végeztével elfogadták és gyorsan leküldték, mint az olaszok az espressot. Kérdezték, hogy a régi készülékkel tudtunk-e valamit kezdeni, vagy elszállítsák nekünk? Kedvesem megnyugtatta őket, hogy már mindent elboronáltunk, csak a beüzemelés volt hátra. Én ugyan még nem éreztem semmit, de állítólag már működött a drága . Igaz, ezt sejteni lehetett, mert némi vidám kattogással bíztatgatta magát és halk, egyenletes hangon zümmögött. Ez eléggé zavart, amikor először ide költöztünk, egy alaphang, amit a fürdőszoba még fel is erősít a visszhang révén, de mára már teljese megszoktam.

Én már nem nagyon tudtam, hova felöltözni. Persze, kedvesem kimelegedett a nagy kazánegyensúlyozásban, én viszont úgy álltam neki felsöpörni a beszerelés nyomait, mint egy Michelin figura. Már a síelő szerelésemre is rávettem valamit, hátha. Aztán egy idő után azt vettem észre, hogy langyos a radiátor. Ezt ujjongva közöltem is életem párjával, aki teljes lelki nyugalomban odasétált mellém, ráhelyezte tenyerét a készülékre és annyit mondott: valóban. Még egy kis idő és kezdhettem vetkőzni. Este pedig vettünk egy forró fürdőt. Hát azt istenesen megérdemeltünk, és igazából abban a hálás pillanatomban neveztem el az új kazánt Kázmérkának.