Homok a talpunk alatt

A tengerparti homok egy nagyon kellemes élményt idéz mindannyiunk lelki szemei elé, különösen azok számra, akik már lépdeltek homok borította tengerparton, de azok számára is nyújthat szép emlékeket a homok, akik egy kerti homokozóban rajta lépdelve érezték a homok anyagának bársonyos, finom poros simogatását. Lehet, hogy valaki nem járt tengerparton, az is lehet, hogy homokozót sem látott, de egy kisebb mennyiségű homok vélhetően mindenkinek az útjába került már rövidebb vagy éppen hosszabb élete során. A kisgyermekek vagyoni helyzetüktől függetlenül valahogyan mindig vonzódtak a homok nyújtotta kreatív lehetőségek, a várak, dombok és vidékek építésének élménye felé: http://www.fuvar-oda.hu/homok

A homok eredete

A homok valószínűleg az egyik legrégebbi, eredetét illetően ugyanakkor az egyik legmisztikusabb anyag is egyben, mely földünkön található. Hogy miért? Mert a homok milliárdnyi porszemeit ha közelebbről megvizsgálnánk, akkor számtalan kor porrá hullott emléke tárulna a szemünk elé.

Az időtlen homok

homok szállítás

Az idők végtelenjében régmúlt korok és letűnt civilizációk emléke és maradványa van ott pár tized köbmilliméteren. A homok bizonyos formában még az űrben is kering, úgynevezett kozmikus por formájában, amely végtelen kavargása és sűrűsödése révén hoz létre nagyobb égitesteket, majd akár élő bolygókat is. Ezekhez nyilván még kell egy pár dolog, mert önmagában a homok kevés volna ehhez. De érzékelhető, hogy a homok mennyi mindent túlélt, még ha csak a Földtörténeti korok léptékében szemléljük is életének folyamatát. Ilyen viszonylatban tekintve nagyon nehéz megállapítani, hogy a homok, amit éppen vizsgálunk, pontosan mikor is keletkezett. A homok egyes részinek születési ideje szinte meghatározhatatlan emiatt. A homok földtörténeti vonatkozásban nézve kortalan és időtlen alkotó. Még a Biblia is megemlíti, mely az írott vallásos hagyományok tükrében is az emberi léthez képest halhatatlan mivoltát említi, de minimum túlmutat, még teremtett emberi faj életkorán is.

A sivatagi homok

A sivatagi dűnéket alkotó végtelen homok tengere annak bizonyítéka, hogy egykoron a területet hosszabb időn át tenger, vagy óceán borította. A felszínen most érzékelhető sivatagi viharok által kavart szelek éppúgy fodrozzák a sivatagi homok felszínét, ahogy a tiszta vizű tengerfenékre pillantva látjuk a tengerfenék alán leülepedett homok, vagy iszap fodrozódását. Ijesztő a hasonlóság. Ugyanakkor gyönyörű is egyben. A végtelen homok tengerétől kissé eltávolodva láthatjuk, hogy az ember fejlődése során észrevette, hogy a homok nem csak kisgyermeki létünk kedves építőjátéka, hanem a fizikai építmények, a régmúlt és a modern épületek szerves részét képező építőanyaga is. A homok szükséges a mai építkezések alapját képező beton előállításához is. A homok néhány anyag hozzákeverésével egészen különleges tulajdonságú kötőanyag is lehet, melyet elszeretettel használnak építkezések, vagy éppen felújítások során

A homok fajtái

A homok több fajtája ismeretes, melyek jellemző tulajdonságairól alapvetően felismerhetők és megkülönböztethetők. A homok eredetét tekintve származhat tengerfenékről, vagy szárazföldi homok kinyerésére alkalmas bányából is, persze nagyvonalúan csoportosítva. Származási helyük alapvetően befolyásolja az összetételüket, hogy éppen milyen ásványi anyagok porított, vagy természetes úton porrá őrlődött változatáról beszélünk. Alkotóinak aránya jellemzően befolyásolja fizikai tulajdonságait, ahogy azt is, hogy mely homok alkalmas inkább bizonyos építő- vagy kötőanyagok alkotójának, és mely homok kevésbé. A homok színe és szemcséinek átlagos mérete is árulkodik építőiparban megítélt értékéről.