Ügyeljünk hűtős furgon bérlésnél!

Mikor kell a hűtős furgon?

Magánszemélyként viszonylag ritkán van szükségünk hűtőkocsira, esetleg egy lakodalom, nagyobb családi összejövetel rendezésekor merül fel, hogy egy hűtős furgon jól jönne. Cégek, rendezvényszervezők és vállalkozások azonban sokkal gyakrabban kerülnek ilyen helyzetbe. Egy szabadtéri fesztivál helyszínén általában nem adott – legalábbis nagy mennyiségben ritkán – egy olyan tér, ahol hűtött, fagyasztott árut tudnánk tárolni. Évi egy egy ilyen alkalomért fölösleges venni egy hűtőkocsit és így jön képbe a bérlés. Ugyanúgy, ha egy cég szervez sajtótájékoztatót, olyan eseményt, ahol catering szolgáltatásra van szüksége, a hasonló eseti alkalmakkor valószínűleg hűtős furgon bérlésével oldja meg a hűtést és a szállítást. Kisebb termelők, akik hirtelen egy nagyobb rendeléssel találkoznak, ugyancsak élhetnek egyszeri alkalommal hűtőkocsi bérléssel, hogy a megrendelést teljesíteni tudják. Akik pedig ételt szállítanak ki több, elszórt üzletbe, szintén hasznot húzhatnak egy ilyen furgon bérlésből, amely elég nagy raktérrel bír ahhoz, hogy egyszeri fordulással letudja az össze kiszállítást. Az alkalom tehát számos és különböző lehet. De hogy is béreljünk?

A jó hűtős furgon ismérve

Az elsődleges, amit egy hűtős furgon kötelezően nyújt az a megfelelő hőmérséklet. Fagyasztott árut általában -22-18 fok között, míg hűtött árut 0-4 fok közt ajánlott tartani, de természetesen az áru minőségének megfelelően ez igazítandó. Ez a megfelelő hőmérséklet azonban fabatkát sem ér, ha a raktér nincs rendesen szigetelve. A hűs könnyen elszökhet, emellett fontos, hogy nem vizesedett-e a fal vagy a padló, nem látunk rothadásra utaló nyomokat. Mert hűtés ide vagy oda, a gyümölcsáru könnyen romolhat, ha már a padló, amin tároljuk is rothad. Fontos még ellenőrizni, hogy a hűtőegység maga megfelelően működik-e. Hiszen ha ebben hiba adódik, vagy szimplán csak amortizálódott már annyira, akár 30%-kal is visszavetheti a hűtős furgon hűtőteljesítményét.
Lényeges alapfeltétel még a kellő tér. Egy furgonban mindig legyen elegendő raktér, hogy ne kelljen többször fordulni, vagy kettőt rendelni kapásból. Az nem baj, ha marad kihasználatlan felület, attól nem esik kár az áruban, de a mennyiségi szállítás teljesítése alapkövetelmény.
Nem utolsó sorban pedig elengedhetetlen a kocsi megfelelő műszaki állapota. Legyen megfelelő gumi rajta, legyen ellenőrizve, beállítva, adók, járulékok kifizetve, és ha szükséges, beszéljünk útdíjakról is. Kinek a költsége, ki intézi el? Semmiképpen sem szeretnénk, ha szállítás közben lerobbanna alattunk a hűtős furgon, vagy mire odaérünk, kiderülne, hogy minden megromlott.

A kibérelt hűtős furgon

Alapvetően a hűtős furgon különböző élelmiszerek szállítására alkalmas, bár ez alól is vannak kivételek. A zöldség gyümölcs könnyen romlik és tipikusan az az élelmiszer, amit frissen lehet csak értékesíteni. A húsfélékkel különösen körültekintően kell bánni, hiszen hordozhatnak fertőzéseket, baktériumokat, illetve a tökéletlen tárolás folytán a legkifogástalanabb hús is megromolhat. A fagylaltok és különféle sütemények legjellemzőbb alapanyaga a tojás, illetve különféle tejtermékek, ezeket hűtős furgon igénybevételével érdemes szállítani, mert gyorsan romlanak. Nem utolsó sorban pedig különböző gyógyszerek, gyógy készítmények is hűtést igényelnek. Ilyen esetekben nagyon fontos, hogy a hűtős furgon megfelelő tárolást is biztosítson, hiszen ezek a termékek sérülékenyek. Természetesen catering esetén készételeket is szállítanak hűtőkocsiban, és bármi olyan kérés, ahol a szállítás hűtést igényel, megoldató egy jó furgonnal.
Élelmiszerek esetén fontos alapszabály a rakodásnál, hogy a lehető legrövidebb idő alatt pakoljunk be, hogy az árunak ne legyen ideje felmelegedni. Az elrendezésnél jó ügyelni arra, hogy az elsőként használatba kerülő áru kerüljön legbelülre, ezáltal ez lesz utoljára kipakolva. Így könnyen hozzáférhető lesz, amint szükség van rá. Egy hűtős furgon általában a motor járatása nélkül is képes megfelelő hőmérsékleten tartani az árut, ha megfelelő áramszolgáltatás elérhető. Így amiatt sem kell aggódnunk, hogyha ne tudunk azonnal kipakolni, vagy a helyszínen kell a kocsiban „tárolnunk” az árut.

Megéri a hűtős furgon bérlés?

Röviden: igen. Amennyiben eseti alkalmakkor van csak szükségünk hűtőkocsira, sokkal jobban járunk, ha nem veszünk egyet magáncélra. A hűtős furgon bérlése levonható az adóalapból. Amennyiben szolgáltatót veszünk igénybe, a javítás, karbantartás, szervízelés nem a mi gondunk. Téli és nyári gumik cseréjéről a szolgáltató gondoskodik. A biztosítási-, és súlyadók befizetése szintén nem a feladatunk. Nem kell tárolni, nem fektetünk bele pénzt, aminek aztán aggódhatunk az amortizációja miatt. Az útdíj sok esetben az ár részét képezi, bár erről érdemes egyeztetni a szolgáltatóval. Ellenben egy szolgáltatónál mindig a megfelelő méretű hűtős furgon érhető el, a kínálat erejéig az igényeinknek megfelelően választhatunk. Ha pedig valamilyen tartozékra, kiegészítő eszközre szorulunk, jó eséllyel azt is a rendelkezésünkre tudják bocsátani és nem kell külön azt is megvenni.