Így szerettem bele célkalé ízébe
Mi a helyzet a céklalé táján?
A célka hazánkban is régóta termesztett élelmiszer, s többféleképpen lehet fogyasztani: nyersen, feldolgozva vagy akár céklalé formájában, tehát italként. Tavasztól őszig terem, de könnyű tárolni, így télire is könnyen betárazhatunk belőle. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy hazai termelőktől szerezzük be, s ne rögtön az nagyáruházakban található import termékekért rohanjunk. Miért annyira fontos ezt figyelembe venni? Először is azért, mert a távolról (más országból) szállított termékek minőségéről, termelési és feldolgozásikörülményeiről semmit sem lehet tudni. Ellenben a hazai gazdaságok nem csak könnyebben ellenőrizhetők, de sokan lehetőséget is biztosítanak arra, hogy meglátogassuk őket. Rengeteg olyan élelmiszer van – és a cékla is ezek közé tartozik – amely hazánkban is megterem, mégis külföldről érkezik a termékek nagy része. Emiatt például a szállítással járó levegőszennyezés a hazai egységnyi halfogyasztásra jutó környezetterhelés nagyobb, mint a húsfogyasztásé. Ez a szénlábnyom akár 5-17-szer nagyobb, mint a regionális. Akár zöldségekről, gyümölcsökről, esetleg húsokról van szó, ezek a számok aggasztók. Sokat tehetünk azzal, ha tudatosan állunk a dologhoz. Tehát, akár céklát, vagy annak levét szeretnénk fogyasztani, először a kisebb üzleteket, piacokat járjuk végig, esetleg a haza termelők honlapját, hiszen egyre népszerűbb a házhozszállítás a köreikben. Mivel egyszerre nem egy, hanem több csomagot visznek ki, kevesebb káros anyagot bocsájtanak ki, mintha mindenki átugrana a legközelebbi nagyvárosba bevásárolni.
Miért is jó a céklalé fogyasztása?
Erről is ejtsünk néhány szót. A céklalé, ahogy maga a cékla is tápanyagokban gazdag gyümölcs. Helyenként szuperfood jelzővel illetik emiatt. A céklalé bővelkedik C- és B-vitaminokban, béta-karotinban, vasban, folsavban és kalciumban. Kutatások alapján csökkenti a vérnyomást, növeli az állóképességet, gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásáról is pozitív eredményeket mutattak fel. Ezen kívül magas rosttartalmának köszönhetően a céklalé rendkívül jó hatással van az emésztésre. Ásványianyagtartalma a terhesség alatt is hasznos: biztosítsa a magzat egészséges fejlődését. A benne található kálium erősíti az idegrendszert és az izmokat, a mangán pedig a májat, vesét és a hasnyálmirigyet. És végül, de nem utolsó sorban a céklalé elősegíti a méregtelenítési folyamatokat is betaintartalmának köszönhetően. A vért és a májat is tisztítja.
Hogyan lesz a céklalé igazán szerethető?
Mint valamennyi gyümölcs és zöldség, a cékla is nyersen tartalmazza a legtöbb hasznos anyagot, ezért érdemes ital formájában is hozzászoktatnunk magunkat. Egy pohárnyi friss céklaléhez egy közepes méretű céklagumora van szükség, amit 1 dl vízzel érdemes hígítani, hogy kényelmesen fogyasztható legyen. Ez az alaprecept. Ezt a receptet pedig ízlése szerint szabja testre az ember lánya. A céklalé sajátos íze nem mindenki kedvence, de szerencsére könnyedén dominálható. Az alma az egyik legjobb gyümölcs, amivel párosítható a cékla. Tegyünk egy almát a cékla mellé a turmixgépbe, s máris egy teljesen más ízvilágú italt kapunk, anélkül, hogy le kéne mondanunk a céklalé jótékony hatásairól. Ha az alma nem elég, vagy helyette mást szeretnénk, akkor adjunk a céklaléhez ananászt, vagy ananászlevet. Igazi tengerparti frissítő kerekedik belőle. Tegyünk a pohár szélére egy-egy lime szeletet is. Amennyiben az cékla édességével nem vagyunk kibékülve, a grapefruit nagyon nyerő ennek kiegyensúlyozására. Mellé egy csepp méz, vagy némi menta, s kész is az alkoholmentes gyümölcskoktélunk.
Ha nem szeretnénk kutyulni, akkor vegyük meg agyümölcsleveket külön-külön, méghozzá megbízható hazai termelőtől.
Szerettessük meg a gyerkőccel: céklalé trükkök szülőknek
Hat hónapos kortól a gyermekek is fogyaszthatják a céklát, s érdemes is megszerettetni velük. Ez azonban nem mindig annyira egyszerű, hiszen a picik még talán válogatósabbak, mint mi vagyunk. Milyen trükköket vethetünk be? Keverjük a céklalét sütőtökkel. Ez az utal könnyedén elkészíthető, s biztosan szeretni fogja a pici. A meghámozott és szeletekre vágott zöldségeket pároljuk puhára. Ügyeljünk az arányokra: 2-3 szeletke céklához nagyjából 2- evőkanál sütőtök püré dukál. Ezt turmixoljuk össze 1 dl forralt vízzel vagy tejjelt és úgy kínáljuk a gyerkőcnek ezt a különleges célklalé-koktélt.